عملیات خسرو علیه عباس شهریاری؛ مرد مرموزِ ساواک روزنامه همشهری: هیچ خبری از این ترور در رسانه ها منتشر نشد و فقط 3 روز بعد در ستون «مجالس ترحیم» روزنامه کیهان آگهی مجلس ختمی از سوی خانواده شهریاری نژاد منتشر شد که در چند سطر و به صورت مبهم، - لو دادن شبکه کوچکی که در سال 42 قصد داشت عده ای را از طریق مرز شمال به شوروی بفرستد، آغاز ضربات مرد هزارچهره به پیکر مبارزان انقلابی چپ محسوب می شود که به بازداشت همه افراد منتهی شد.
یک سال بعد علی خاوری که حامل نامه ای برای کمیته مرکزی حزب توده بود، به همراه 3 نفر دیگر در هشت پر آستارا دستگیر شدند که در این ماجرا هم ردی از شهریاری برجا نماند.
بعد از این دستگیری ها اسلامی در تشکیلات تهران همه کاره شد و تشکیلات جنوب و آذربایجان را هم راه اندازی کرد.
این تشکیلات سه گانه مانند یکی از اداره های ساواک به شناسایی انقلابیون می پرداخت و نقش ویژه ای در اشراف سازمان امنیت بر فعالیت های آنان داشت.
شهریاری نقش خود را در قالب یک انقلابی چپ به خوبی ایفا و حتی با صدور اطلاعیه هایی در قالب تشکیلات تهران، به دولت های رومانی و شوروی به دلیل توسعه روابط با ایران اعتراض می کرد.
صحنه سازی مشترک با ساواک برای کشف چاپخانه نشریه ضمیمه مردم در اواخر سال 45، ازجمله اقداماتی بود که مردهزار چهره برای ردگم کردن انجام می داد.
شهریاری یکی از مهلک ترین ضربات را به گروه بیژن جزنی که درحال تدارک انجام عملیات مسلحانه بود، با نفوذ دادن ناصر آقایان وارد کرد و با معرفی خود به عنوان یک انقلابی طرفدار مشی مسلحانه، اعتماد گروه را جلب کرد و حتی زمینه ساز دستگیری حسن ضیاظریفی (یکی از اعضای مؤثر هسته های مخفی مارکسیستی (گروه جزنی – ظریفی) که بعد ها (با ادغام گروه احمدزاده پویان) سازمان چریک های فدایی خلق را بنیاد نهادند) شد.
طرح ریزی دقیق برای فراری دادن و سپس دستگیری 5 تن از باقی ماندگان گروه جزنی در مرز که به دستگیری 3 نفر از آن ها منجر شد، از دیگر ضربات شهریاری به گروه جزنی بود.
ردپای اسلامی در شناسایی گروه فلسطین و دستگیری اعضای آن در سال 1348، زیرضربه قرار گرفتن گروه کوچک آرمان خلق ، جاسوسی از سازمان استخبارات عراق و جمع آوری اطلاعات از گروه های انقلابی در کشور های عربی و ایرانیان خارج از کشور هم دیده می شود و برخی از اعضای کلیدی حزب توده مانند گالیک آوانسیان، مرتضی باباخانی، هدایت الله معلم، آصف رزم دیده و صابر محمدزاده را نیز در تور ساواک گرفتار کرده بود، اما او نقش آخر خود را در بسته شدن پرونده تیمور بختیار با ظرافت ویژه ای ایفا کرد.
اگرچه گفته می شود شهریاری درسال 1348 توسط رادمنش به بختیار معرفی شده است، اما برخی اسناد آشنایی وی با سپهبد بازنشسته را به واسطه کمونیست های عراقی که پس از کودتای بعثی ها در 1968 فعالیت های خود را ازسر گرفته بودند، می دانند.
کلید واژه ها: شهریاری - ساواک - روزنامه - انقلابی - روزنامه کیهان - نامه - عملیات - دستگیر - منتشر - راه اندازی - آذربایجان - عباس - علیه - خسرو - حزب توده - رسانه ها - مبارزان - دستگیری - خانواده - شناسایی - بازداشت - سه گانه - آستارا - اسلامی - پرداخت - یکی از - تهران - شوروی - اداره - مرکزی